Avgust – čas slovesa od poletja in prostovoljk

Društvo Barka na letni ravni vključuje enega do štiri dolgoročne prostovoljce, ki z nami sodeljejo za dobo enega leta in ponavadi živijo v eni izmed naših hiš. In tako kot šole in vrtci, tudi mi sledimo šolskemu letu, kar pomeni da je avgust vedno čas bridkih sloves od naših prostovoljk.

Letos smo se v drugi polovici avgusta poslavljali od prostovoljk iz Nemčije, Luise in Bernadette, ki sta bili vključeni v življenje in delo v Barkiih delavnicah in hišah ter bivali v naši Mavrični hiši. Pridružili sta se nam septembra prejšnje leto, obe preko nemške organizacije Initiative Christen fur Europa, s katero že vrsto let sodelujemo v programu Mednarodne mladinske prostovoljne službe (IJFD), letos prvič pa še v prostovoljskem projektu Evropske solidarnostne enote (ESE).

Luise je v skupnost vstopila s svojo pomirjujočo energijo, nežnostjo in izrazitim talentom za delo z lesom. Po obdobju spoznavanja naših uporabnikov in delavnic, si je zamislila individualni projekt izdelovanja lesenega nakita in v proces, glede na individualne sposobnosti, vključevala uporabnike. Iz omenjenega sodelovanja so nastali prekrasni izdelki, poleg tega pa nam je čas počitka po kosilu vsak dan polepšala s klavirsko glasbo.

Bernadette pa je na drugi strani v skupnost vnesla nalezljiv smeh, sproščenost, zgovornost in dober smisel za humor. Kmalu se je izkazalo, da se Bernadette, kljub svojim rosnim letom, dobro znajde v kuhinji, zato se je odločila enkrat tedensko voditi delavnico peke piškotov. Po začetni pomoči asistenta pri organizaciji delavnice, je kmalu celotno dejavnost prevzela sama in pri tem uspešno koordinirala 4-5 uporabnikov. Za igranje družabnih iger z njo po kosilu pa je bil še posebej navdušen naš Rok, ki je z Bernadette lahko govoril angleško.

In ker poletje vedno uide prehitro, nas je tudi letos presenetil mesec avgust, ko smo se morali od Luise in Bernadette posloviti. Da pa ne bi bilo vse preveč hitro in enostavno, smo morali prostovoljkam še malo ponagajati in preveriti, kaj vse sta se naučili v enem letu z nami.Luise je, primerno svojemu individualnemu projektu, morala prepoznati različne vrste lesa, Bernadette pa prevesti živilske izdelke iz slovenščine v angleščino. Pred darilcem v zahvalo z naše strani, sta tekmovali še v hitrostni pripravi palačinke, katerih največji oboževalec je naš Bogo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragi punci, iz srca hvala za vajino dobro voljo in pomoč, ki sta jo z nami delili celo leto!

Društvo Barka v svoje življenje in delo redno vključuje prostovoljce vseh profilov, starosti, narodnosti in spolov. Popolnoma smo prilagodljivi glede vrste in termina opravljanja prostovoljstva. Za več informacij o prostovoljstvu in možnostih sodelovanja je na voljo naša koordinatorka prostovoljstva, na tel. 040589949 ali e-naslovu prostovoljstvo@skupnostbarka.si .